Цветове и настроения
Какво същност представлява цветът ?

Цветът е субективно усещане, което се дължи на способността на ретината в човешкото око да наслагва три различно филтрирани изображения. Цветът е също и свойство на обектите да отразяват или излъчват видима светлина.
Познатите цветове на дъгата в спектъра, (получил името си от Исак Нютон според латинската дума за привидение) принадлежат на видимата светлина и се наричат монохроматични цветове. Те представляват много малка част от целия електромагнитен спектър. Като всяка електромагнитна вълна, видимата светлина се характеризира с яркост, дължина на вълната и поляризация.
Друга характеристика на цвета е неговата наситеност или чистота - степента на смесването му с бяла светлина. Колкото по-малко е бялата светлина, толкова по-наситен е цветът. Комбинацията от цветния тон и наситеността се нарича хроматичност.

Групи цветове

* Основни цветове: червено, жълто и синьо
* Основни вторични цветове: зелено, лилаво и оранжево
* Неутрални цветове: черно и бяло
* Други вторични цветове: кафяво и розово

Влиянието на цветовете

Психофизиологичното въздействие на цветовете е най-различно за възприятията,за пространствени размери, отдалеченост, приближеност, чувство за топло и студено, за спокойствие, нервност , възбуда. Смята се че психофизиологичното въздействие на цветовете може да се изобрази по следният начин:

Разбарете как въздействат основните цветове на човека- ЧЕРВЕНО ; ЖЪЛТО; СИНЬО .
Нагоре^

Всички права са запазени!
All rights reserved !