Преди/Сега
GNU

Предимства на свободния софтуер и свободното съдържание

Предимствата от използването на свободен софтуер и съдържание са много, но тук ще изброим само тези, които са най-важни за учениците и студентите.

* Край на краковете и серийните номера - можете напълно законно да инсталирате свободен софтуер на всеки компютър. Можете да го използвате в училище, вкъщи, навсякъде. Няма нужда от кракове или подмяна на файлове, от търсенето им за всяка нова версия на програмата. Няма опасност заедно с тях да получите вируси и троянски коне или от това да попаднете под ударите на закона - самите автори са ви разрешили да инсталирате и използвате свободно програмите. Същото важи и за свободното съдържание.

* Разпространявайте на воля - можете да копирате свободен софтуер на всички ваши приятели, без да се притеснявате, че ще нарушите закона. Можете да качвате свободен софтуер и свободно съдържание в Интернет напълно легално.

* Повече от безплатен - свободният софтуер е и безплатен. Така наречените freeware програми също са безплатни, но те не са свободен софтуер. Без програмния им код губите останалите предимства на свободния софтуер. Свободното съдържание също е безплатно.

* На български език - свободните програми и произведения често са преведени и не е нужно да знаете чужд език, за да ги използвате. Вие лесно можете да ги преведете, ако все още не са. Това е възможно, защото модификацията им е разрешена и улеснена.

* Равен старт за всички - свободния софтуер и свободното съдържание дават равен старт на всичките си потребители. Не е нужно да заделяте пари за скъпи софтуерни лицензи или поддръжка. Можете да се учите и развивате чрез свободен софтуер. Можете да стартирате нов бизнес без допълнителни разходи.

* Станете съавтори, бъдете творци - само при свободния софтуер и съдържание можете да променяте програмите и произведенията които използвате, да създавате нови или да добавяте липсваща функционалност или факти. Можете да участвате в живия живот на една общност, като само надграждате, а не започвате от нулата, можете да промените всичко което не ви харесва.

* Придобийте популярност - създаването на свободно съдържание и разработката на свободен софтуер ще ви направи известни сред общността - вашите приятели, който използват тези програми или съдържание, групата на разработчиците на проекта или групата на неговите потребители.

* Професионалният опит е важен - можете да изучавате програмите и техния програмен код, да общувате с разработчиците и тестерите и да се включите в техния екип. Така ще придобиете ценен професионален опит още преди да сте завършили, което ще ви помогне да си намерите по-добра работа. Участието в свободни проекти се цени високо на много места.

* Работата в екип е удоволствие - тъй като свободните проекти се развиват от голяма, често многонационална общност, вие ще се научите да работите в екип. Една добронамерена и активна среда, съставена от хора, които са същите фенове на дадената програма или съдържание като вас. Може да опознаете различни нации и култури, да упражнявате чужди езици, да придобиете ценни професионални качества.

Как да започнем ?

Свободният софтуер и свободното съдържание ви дават възможност да ползвате и обменяте свободно програми, музика, филми и друго съдържание, без да попадате под ударите на закона. Всяко начало е трудно, но никога не е късно да опитате. Нужно е само желание за промяна. Можете да следвате тези примерни стъпки:

* Направете списък на програмите, който използвате или имате инсталирани-Започнете с офис пакета, програмите за Интернет, програмите за филми и музика и т.н. Колкото по-подробен е той, толкова по-добре.

* Премахнете излишните програми - тези, които никога не сте ползвали или смятате, че няма да използвате в близко бъдеще. Те и без това само заемат място на твърдия диск на компютъра ви. Винаги можете да си ги свалите отново от Интернет, когато ви потрябват.

* Потърсете свободни алтернативи на програмите които използвате - например тук: http://www.osalt.com/. Помнете, че повечето свободни програми са налични и за Windows и за Линукс.

* Инсталирайте алтернативната програма, например торент клиент и проверете дали можете да свършите всичко с нея- Ако има липсваща функционалност нагодете навиците си към новата програма или потърсете друга алтернатива. Хубавото на свободните програми е, че има много програми със сходна функционалност. Това ще ви помогне да намерите най-подходящата за вас.

* Премахнете пиратските програми след като сте свикнали със свободните алтернативи- Това е следващата стъпка към свободата. Вече използвате свободни програми за всекидневните си нужди, пиратските не ви трябват. Ще се учудите колко по-лек е животът без тях!

* Опитайте свободна операционна система - иначе никога няма да сте напълно свободни. Линукс дистрибуциите са добър избор за начинаещи. Вижте защо:http://www.whylinuxisbetter.net/

* Изпробвайте жив диск - live CD/DVD. Той ви позволява да опитате пълноценна операционна система с много готови програми без да я инсталирате и да променяте нещо по компютъра си, така че е напълно безопасно. Проверете страницата с Интернет ресурси по-долу за списък с дистрибуции подходящи за начинаещи.

* Ако дадена дистрибуция не ви хареса, изпробвайте друга - например първите десетина дистрибуции от http://distrowatch.com . Така ще добиете представа коя от тях ви допада най-много.

* Инсталирайте дистрибуцията която ви харесва най-много и я използвайте- Така ще се научите най-лесно. Можете да използвате Windows и Линукс на един компютър, но така само ще забавите напредъка в Линукс. От друга страна, докато настроите мрежата и всички необходими програми под Линукс, може да ви е полезно да имате резервен вариант.

* Потърсете форум за начинаещи - в страницата с Интернет ресурси по-долу ще откриете няколко. Там можете да търсите помощ и да задавате въпроси - винаги има кой да ви помогне. Друг добър избор е локална Линукс група - във вашия град, училище или университет. Потърсете приятели, които ползват същата дистрибуция и знаят кое как се прави.

* Сваляйте от сайтове със свободна музика и филми- Често пъти там ще намерите много по-интересни и оригинални неща, отколкото това, което пускат по радиото и телевизията всеки ден. Освен това така не попадате под ударите на закона.

* Намерете си подходящо Интернет радио или телевизия- Те са буквално хиляди и повечето от тях са безплатни и без реклами. Проверете дали музиката, която харесвате, не върви онлайн там - повечето български радио станции излъчват и в Интернет. Така можете да слушате последните хитове без да ги сваляте на компютъра.

* Помислете дали искате да седите пред компютъра по цял ден - можете да отидете на театър, кино или изложба. Към университетите съществуват групи артисти, които показват представленията си безплатно или срещу символична такса. Там е мястото, където можете да срещнете нови и интересни хора.

* Споделяйте свободно ваши творби-Направете своя музикална група, създайте анимационен филм, напишете програма. Публикувайте вашите произведения под свободен договор за ползване. Така ще станете много по-бързо популярни и ще спечелите много нови приятели и съмишленици.